pali anđeo

Pali anđeo, William Hjortsberg

William Hjortsberg bio je jedan od onih pisaca koji su pisali samo kada su imali nešto reći. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća izbacio je polovinu svog opusa od 8 knjiga i upravo u tom periodu je napisao roman koji je danas postao kultni klasik i po mnogima njegov najbolji roman, Pali anđeo (Falling Angel, 1978.).

Ideju za roman je dobio još u srednjoj školi kada je napisao kratku priču slične tematike, pa ju je poslije razradio i proširio u maestralan roman o kojem svi imaju samo riječi hvale. Prvobitno je objavljjivan u dijelovima u Playboyu, da bi konačno 1978. bio izbačen kao cjelina. Treba naglasiti i da skoro 40 godina nakon prvobitnog izdavanja, ovaj roman ne izlazi iz štampanja, što govori samo po sebi o njegovom kvalitetu.

Harry Angel je privatni detektiv u New Yorku 1959. koji prihvata posao izvjesnog Louisa Cyphera, čovjeka nepoznate nacionalnosti, iako ima francuski pasoš i po sopstvenim riječima “samo je putnik”. Lova je velika, a zadatak jednostavan. Ući u veteransku bolnicu i vidjeti šta se dešava sa Johnniejem Favoriteom, s kojim Cypher ima neriješenih poslova od prije 2. svjetskog rata.

Favorite je bio veoma poznat pjevač prije rata, u stilu Franka Sinatre, ali je regrutovan na vrhuncu slave 1943. i poslat na sjevernoafričko bojište gdje je ranjen i vraćen kao biljka, fizički i psihički unakažen. Naravno, kako Angel otkriva, Favorite nije u bolnici godinama i sve vrijeme je njegov odlazak prikrivan.

Kako priča odmiče, Angel upoznaje plejadu raznolikih likova, jer ima na raspolaganju koliko god vremena mu je potrebno i koliko god novca. Cypher zaista želi doći do Favoritea, ali kako kojeg lika upoznaje, tako iza sebe ostavlja trag leševa, svaki misteriozno ubijen i dublje ulazi u vode crne magije i voodooa, kojima je Johnnie Favorite bio opsjednut.

Jedina svjetla tačka njegove istrage je upoznavanje mlade voodoo svećenice zvučnog imena, Epiphany Proudfoot, čiji je otac Favorite, glavom i bradom, koji je tih godina prije rata po svemu sudeći kršio mnoge norme. Ta putena svećenica, kojoj je seks govor s bogovima voodooa, postaje mu uspješan saučesnik u istrazi i rješavanju misterije po imenu “gdje je nestao Johnnie Favorite”.

Iako je ovo u srži tvrdokorna detektivska misterija u maniru Raymonda Chandlera i Dashiella Hammonda, napisana u prvom licu, s autentičnim rečenicama i frazama svojstvenim samo tim velikanima, polako klizi u vode natprirodnog i okultnog da bi vrhunac bio, pomalo morbidan, događaj na napuštenoj stanici podzemne željeznice i kraj u Angelovom stanu, koji naprosto zakuca čitatelja.

Sjajno napisan, roman nas veoma uspješno stavlja u tijelo Harryja Angela i u živopisno dočaran New York te 1959. godine, tako da imamo dojam da zaista hodamo njegovim ulicama. Hjortsberg je ovom mješavinom žanrova itekako iznenadio mnoge i napisao vjerovatno jedan od najoriginalnih romana prošlog stoljeća, te tako dokazao da je moguće raditi veoma uspješne mješavine žanrova.

Pošto je u samoj osnovi krimi misteriozni noir roman, protkan blagim psihološkim hororom ovo je roman koji će se svidjeti mnogima. Kada kažem horor, iako je riječ o ritualnim ubistvima na nekoliko mjesta, nije ništa morbidnije ili strašnije od opisa ubistava u modernim trilerima, koji su uglavnom samo festival dosade kao da njihovi autori nikada nisu pročitali ništa složenije od bojanke jer ne poznaju ni vođenje radnje, gradnju likova i atmosfere. Ovo je jedan od onih romana u kojima se to uči, jer ovdje je kraj i način na koji se dođe do njega ono što nas raznese.

Hjortsberg je prije svoje smrti napisao dugo očekivani nastavak ovog romana, ali do danas nije ugledao svjetlost dana iako postoje video snimci na kojima Hjortsberg na nekoliko javnih nastupa čita dijelove iz njega. Iskreno se nadam da će se nekada pojaviti na policama jer ću biti među prvima koji će ga kupiti.

Alan Parker je 1987. napravio i sjajnu adaptaciju po imenu Anđeosko srce (Angel Heart, 1987.), s Mickeyjem Rourkeom kao Angelom i Robertom de Nirom kao Cypherom, i mada ima dosta sličnosti, ima i podosta razlika, prvenstveno u izmještanju lokacije iz New Yorka u New Orleans, što daleko više pristaje samoj radnji, ali i izbacivanju scene iz podzemne željeznice, kao i cijele te grane priče kako bi se posvetilo onom glavnom pitanju, nestanku Johnnyja Favoritea. Zahvaljujući odličnom scenariju, genijalnoj režiji i mračnoj atmosferi, ali i glumi pomenutog dvojca, film mi ima određenu prednost nad romanom, pa se isplati i pogledati i pročitati ovu faustovsku misteriju mada je glavni twist upropašten bez obzira da li prvo gledali film ili čitali knjigu.

 

  • Naslov originala: Falling Angel
  • Prijevod: Vida Trojak
  • Broj strana: 294
  • Izdavač: Zagrebačka naklada
  • Godina: 2013.

Author

mirnes.alispahic@gmail.com
Trenutno izgubljen u prijevodu među pješčanim dinama.