Kiša na dar

Kiša na dar, Tan Twan Eng

Umiremo samo da bi se rodili iznova jer smrt nije kraj, već novi početak. Uroboros grize sopstveni rep jer takav je ciklus smrti i života. Neko bi rekao da je sve već isplanirano za nas. Ispisano u linijama naših dlanova, putokaz od rođenja do posljednjeg udisaja i da naši izbori nisu naši izbori jer su već predodređeni za nas sve dok obrišemo karmički dug, taj mrtvi teg kojeg vučemo iz života u život, iz tijela u tijelo, i tako napokon razbijemo krug.

Philip Hutton je dijete dva svijeta, Istoka i Zapada, pa ipak ne osjeća pripadnost niti jednom, ali je kao takvom, njegov život predodređen za njega. Njegova sudbina je ispisana na njegovom dlanu. On je rođen s darom kiše. Ona donosi donosi nadu i odnosi bol, ponekad nosi i poplavu. Stihiju koju ne možemo kontrolisati, ma koliko mislili da možemo.

1939. Svijet je bure baruta koje samo što nije eksplodiralo i dok u Malaju stižu vijesti o okrutnosti i zločinima Japanaca u Kini, svi govore kako se to neće desiti u Malaji jer su tu Britanci. Philipu je tek šesnaest godina i njegova porodica je otišla u Englesku, što on izbjegava i konačno ostaje sam da luta po Penangu i okolici, a onda upoznaje Endo-sana, misterioznog Japanca koji je iznajmio ostrvo od njegovog oca i napravio na njemu svoj dom.

Kroz njihovo druženje Philip spoznaje da je sudbina ta koja ih je dovela jednom drugom. Ta neraskidiva crvena nit koja spaja dvije srodne duše kroz vrijeme i prostor. Japanskom okupacijom Malaje, Philip dolazi do raskrsnice, slijediti srce i raditi za Japance kako bi spasio porodicu, ali i bio bliže Endo-sanu ili se pridružiti gerili u džunglama Malaje. Cijena njegove odluke je velika i put kojim je odlučio poći vodi ka ishodu koji je predodređen stoljećima unaprijed ili pak nije?

Tan Twan Eng je već svojim debitantskim romanom pokazao raskoš svog talenta, iako još neizbrušen i nesavršen, njegova moć je golema. Njegova Malaja oživljava pred nama, sve te uličice Penanga, mirisi i zvuci. Period historije serviran pred nas u petstotinjak stranica njegovog romana. Pet godina živimo i dišemo s Philipom Huttonom, prolazimo kroz njegove dileme, spoznajemo prvu ljubav i prvo prijateljstvo, njegove želje i nadanja. Strahove i čežnje. Prelazimo prstima preko linija na njegovom dlanu poput one gatare ispred hrama.

Možda će se Philip nekima učiniti previše pasivan i inertan, no ne treba zaboraviti da je on samotnjak, izopćenik iz društva, što odlukom tog istog društva, što svojevoljno. Ta njegova dvojna pripadnost se održava i u njegovim odlukama u drugoj polovini romana kada je podijeljen unutar sebe, često se pitajući čini li pravu stvar.

„Kiša na dar“ je moćan roman, možda ne savršen, pomalo razvučen u prvoj polovini, ali svakako vrijedan čitanja i pričanja o njemu. To je priča o sukobu dva svijeta, Istoka i Zapada, kršćanstva i budizma, o životima koje živimo kroz stoljeća, o izdaji i karmi, mada prije svega to je priča o dužnosti i ljubavi, prema porodici i prema srodnoj duši jer se i Philip i Endo-san vode istim osjećajima, što ih na kraju i spaja iz života u život.

Author

mirnes.alispahic@gmail.com
Trenutno izgubljen u prijevodu među pješčanim dinama.

Nebesa, Mieko Kawakami

29. July 2023.