Pomračenje, John Banville

Parafrazirat ću Jacka Kerouaca koji je jednom prilikom rekao da postoje talentovani pisci i oni koji su genijalci, rođeni da napišu određenu djelo koje niko drugi ne bi mogao napisati. Iako Banvillea često porede s Nabokovom, vjerujem da on spada u ove druge, genijalce ili možda bolje rečeno umjetnike koji ne mare pretjerano za norme i očekivanja publike, već se drže svog puta.

„Pomračenje“ je čisti primjer genija na djelu, počev od same strukture koja se na prvu čini nepostojećom jer Banvilleov junak ovog romana, Alexander Cleave vodi čitatelje svojom liričnim i počesto monotonim naracijom kroz prošlost i sadašnjost, skače s teme na temu bez nekog vidljivog reda,  ali tek pred kraj se shvaća grandioznost „Pomračenja“.

Cleave je posrnuli glumac, figurativno i doslovno. Jedan od onih koji su previše zaljubljeni u sebe, njihov egoizam im ne dopušta da misle o drugim ljudima. Nakon pada na sceni usred predstave, Cleave se vraća u roditeljski dom, staru napuštenu kuću koju odavno nije posjetio. Tu, na tom mjestu prepunom uspomena, on počinje svoje preispitivanje i sukob s duhovima koji ga muče jer upravo je tu pozornica koje nije ni svjestan. Pobjegavši od ljudi, svojih uloga supruga i oca, u kojima je lošiji negoli u ulogama izmišljenih dramskih likova, on pronalazi novu publiku. Živu i mrtvu.

Raskoš Banvilleovog spisateljskog dara tjera nas da svaku rečenicu seciramo i proučavamo ne bi li shvatili na koji ih način on tako slaže, kakvom se magijom koristi. Neki će reći da je pretencioznost glavni sastojak jer zapravo ne govori ništa svojim zgusnutim, poetskim rečenicama već gubi vrijeme na nešto što se moglo strpati u pedesetak stranica. Donekle su u pravu jer Banville nema radnje, njegov je tempo spor i strpljivo se čita, ali ima on dosta toga reći.

Uprkos svojim manama, „Pomračenje“ je solidan roman vrijedan čitanja jer ako se pažljivo pogleda, jasna je Banvilleova genijalnost sklapanja likova, njihovih djela i života, te vođenje niti kroz cijelu priču, pažljivo otkrivanje detalja priče.

Author

mirnes.alispahic@gmail.com
Trenutno izgubljen u prijevodu među pješčanim dinama.

Led, Anna Kavan

3. July 2021.