uskom stazom ka dubokom sjeveru

Uska staza ka dalekom sjeveru, Richard Flanagan

Svesti jedan kompleksan roman kao što je „Uskom stazom ka dubokom sjeveru“ Richarda Flanagana na blurb o vojnom hirurgu u japanskom logoru čiji razum čuva sjećanje na ljubavnu aferu s tetkom veliki je grijeh na dušu marketinškog tima, ali ljudi moraju prodati roman. Ipak, Flanaganova „Uska staza“ daleko je više od ljubavnog romana, kako bi se dalo pomisliti povjerujemo li tekstu sa zadnje korice.
Dorrigo Evans, lik koji je spoj Flanaganovog oca i australijskog ratnog heroja, hirurga Edwarda Dunlopa, nositelj je radnje većine romana. Njegovom pričom, pomalo konfuzno ispričanoj na početku i obojenom sentimentalnošću, tačnije aferom s Amy, mladom suprugom Dorryjevog strica, Flanagan postavlja temelje „Uske staze“ i pokazuje da je pravi majstor pisanja jer prilagođava svoj stil tematici kojom se bavi, pa su tako dijelovi o Dorrigu i Amy poetični, za neke i previše, međutim ostatak romana je suprotnost. Lirika je i dalje prisutna, mada nikada toliko izražena kao u tom dijelu jer nakon što se radnja prebacuje na zbivanja u logoru i ona poslijeratna, ljubav i požuda bivaju zamijenjeni patnjom i smrću.
S logorom, raste i broj likova pa tako Flanagan stavlja po strani Dorriga, a priču okreće ka australijskim vojnicima i japanskim vojnicima, te se čini da je zaboravio na onu priču koja se reklamira na zadnjoj korici romana. Ipak, to je ta genijalnost Flanaganovog talenta, niti njegovog narativa koji čine jednu veličanstvenu tapiseriju na kraju, zastrašujuću i humanu istovremeno.
Pisan dvanaest godina prema iskustvima Flanaganovog oca koji je umro onog dana kada je Richard završio roman, a proveo je Drugi svjetski rat kao japanski ratni zarobljenik i radnik na Burmanskoj pruzi, „Uska staza ka dalekom sjeveru“ je roman o zarobljenicima, onima smještenima u japanski logor u džunglama jugoistočne Azije, ali i onima koji su zarobljeni u nešto drugačije logore. Onima čije ćelije nemaju zidove, čiji okovi se ne vide, pa ipak su teži od bilo kakvih stvarnih jer, za razliku od njih, ovi ostaju s njima do kraja života. Neki su zatvoreni u vezama koje ne žele, neki ambicijama, neki strahovima, neki prošlošću, ali jedno je sigurno, niko nije slobodan.

Author

mirnes.alispahic@gmail.com
Trenutno izgubljen u prijevodu među pješčanim dinama.

Giovannijeva soba, James Baldwin

22. September 2020.