bret easton ellis manje od nule

Manje od nule, Bret Easton Ellis

Kada sa zadnje korice knjige pročitate da se glavni lik vratio u rodni grad na mjesec dana tokom raspusta i da je bogat, da mu je dosadno i da se želi drogirati, te da skače iz jedne u drugu seksualnu avanturu pomislit ćete da je u pitanju plitki i jeftini roman o bogatim tinejdžerima koji ne znaju šta će od svog života i kome to još treba u životu. Donekle je ta tvrdnja ispravna. Junaci Eastonovog debitantskog romana jesu bogati tinejdžeri koji se drogiraju i ne mare s kim će završiti u krevetu, međutim „Manje od nule“ daleko je od plitkog i jeftinog romana bez poente.
Kada je roman objavljen i postao veliki hit, iznenada vinuvši mladog Breta u književne zvijezde, mnogi su zazirali od njegovog sadržaja jer su se bojali da zapravo piše o njima, što dovoljno govori o vjerodostojnosti. Iako je izašao prije više od 30 godina, njegova poruka i njegovi likovi su itekako aktuelni i danas, samo su na današnjim likovima stavljeni i okovi društvenih mreža i lažnih idola kojima se pokušavaju približiti.
Clay, taj, na prvu, apatični junak kojem nije stalo ni do čega, zapravo je emotivna ličnost, pomalo osakaćena zbog porodice i okoline zbog čega pokušava da ne mari ni za koga, jer je, kako sam priznaje, tako lakše. Iako se kroz cijeli roman osjeća to „manje od nule“ koje Clay pokušava da odagna drogom i seksom, on je više od toga samo što je izabrao da bude to što jeste u društvu koje ne poznaje ništa drugo.
Četiri sedmice, koliko boravi u Los Angelesu na raspustu, postaju period kada se prisjeća bake na samrti, osobe čija je smrt najviše pogodila njega i ostavila trag, razmišlja o razvodu roditelja, bivšoj djevojci do koje mu je stalo, iako to ne želi priznati, bliskom prijatelju koji se našao u problemu te Clay prolazi jedno putovanje, koje bi mogli nazvati odrastanjem ili ne. Zavisi kako se posmatra.
Fascinantan je i stil, koji je Easton preuzeo i u svojim kasnijim romanima. Jednostavan, ogoljen i ravan, a opet čak i takav, u njegovim rečenicama, mislima njegovih likova i njihovim djelima Easton pogađa u srž. Da je ovaj roman napisan drugačije, vjerovatno ne bi bio to što jeste. Jedan od onih romana u kojima se pronađete ili ne pronađete, ili ga volite ili ga mrzite.

Author

mirnes.alispahic@gmail.com
Trenutno izgubljen u prijevodu među pješčanim dinama u blizini Rub Al Khalija. Pokušava pisanjem pronaći put natrag.