clive barker pakleno srce

Pakleno srce, Clive Barker

Clive Barker je bez imalo sumnje jedan od najoriginalnijih pisaca horora, ali i općenito pisaca uopće jer se ne bavi samo pisanjem horora već i fantastikom, koja opet blago koketira sa hororom, ali se okušao i u književnosti za djecu. Inače je svestran umjetnik, slikar, koji radi korice svojih romana i izlaže slike širom svijeta, filmski scenarista i reditelj. Čak je bio producent na Oscarom nagrađenom filmu, Bogovi i čudovišta (Gods and Monsters, 1998.), koji je vrlo hvaljena biografska drama. Za njega je Stephen King, svojevremeno rekao da je budućnost horor žanra, a pojavio se sredinom osamdesetih antologijom svojih kratkih priča pod nazivom Knjige krvi i osvojio svijet na prepad.

Pakleno srce je bio njegov prvi roman, iako isprva izdat u antologiji “Night visions” kao novela, a samostalno je izdanje doživio 1988. nakon uspjeha filma Gospodari pakla (Hellraiser, 1987.), temeljenog na tom romanu. Scenario i režiju je potpisao naravno Barker lično.

Priča Paklenog srca je priča o skrivenim ljudskim željama, onim najmračnijim. O potrazi za nedokučivim. Frank Cotton je lutalica, hedonista, čovjek koji kroči sjenama kriminala. Isprobao je sve šo se isprobati može i želi još. Želi ultimativno zadovoljstvo koje bi mu trebalo doći nakon što otvori Lemarchandovu slagalicu, drvenu kutijicu čiji zidovi tvore zagonetku koju treba riješiti.

Ono što on ne zna jeste da otvaranjem kutijice, doziva Cenobite, svećenike paklenog reda posvećenog zadovoljstvu, ali na način na koji on ne može ni zamisliti. Vidjevši ih pred sobom, unakažene, nakarade nekadašnjih ljudi, Frank ne odustaje i želi potpuno zadovoljstvo. I dobija ga. Na malo drugačiji način nego što je to zamislio.

The seasons long for each other, like men and women, in order that they may be cured of their excesses.

Spring, if it lingers more than a week beyond its span, starts to hunger for summer to end the days of perpetual promise. Summer in its turn soon begins to sweat for something to quench its heat, and the mellowest of autumns will tire of gentility at last, and ache for a quick sharp frost to kill its fruitfulness.

Even winter – the hardest season, the most implacable – dreams, as February creeps on, of the flame that will presently melt it away. Everything tires with time, and starts to seek some opposition, to save it from itself.

Tu u priču stupa Julia, sestra Frankovog brata Roryja. Žena koja je stupila u brak s Roryjem iz nekog razloga koji ni samoj njoj nije poznat. Žena koja žudi za Frankom, iako ga je vidjela samo jednom. Prije vjenčanja kada ju je grubo uzeo i pružio nešto što Rory nikada nije uspio. Stjecajem okolnosti, ona vraća Franka iz dimenzije Cenobita, ali u obliku kojeg niko ne želi. On je sada samo unakažena prikaza, kojoj treba krv kako bi se vratio u normalu.

Kratak je to roman, ali majstorski napisan. Barker je zaista odličan pisac, koji ima nevjerovatan stil i maštu kakvu malo ko ima. Njegov filmski prikaz scena vam daje dojam da ne čitate knjigu, već da je proživljavate, s njegovim naratorskim glasom koji vas vodi kroz svijet užitka, bola i užasa. Njegov horor je onaj koji se bavi čovjekom, njegovim najdubljim strahovima i željama jer šta je Lemarchandova slagalica, ako ne metafora za onu zaključanu odaju svih nas, u kojoj se skrivaju najmračnije želje?

Definitivno preporuka za sve i ljubitelje horora koji je nisu čitali i one koji žele da pročitaju odličnu knjigu.

Author

mirnes.alispahic@gmail.com
Trenutno izgubljen u prijevodu među pješčanim dinama u blizini Rub Al Khalija. Pokušava pisanjem pronaći put natrag.

Audicija, Ryu Murakami

6. April 2021.