mjesečev tigar

Mjesečev tigar, Penelope Lively

Smrt je neminovna, kažu bliža od kragne za vratom, ali malo ko o njoj razmišlja do trenutka kada se treba suočiti s njim. Čak i tada, nije ona ta prema kojoj misli lete, već uspomene na život koji smo proživjeli i pitanja, da li je moglo drugačije? Claudia Hampton to radi dok mjesečev tigar sporo gori pokraj njenog uzglavlja, a crveno oko mu sija u tami. Baš poput Claudijinog života, njegovo spiralno tijelo se pretvara u pepeo, komešajući sjećanja na život i drugu noć gdje je drugi mjesečev tigar gorio pored dvoje ljubavnika prije njihovog rastanka.
Tako umiruća Claudia započinje historiju svog svijeta, kaleidoskop sastavljen od sjećanja i vodi nas kroz život, pričajući nam nekada jedan događaj iz više perspektiva. Ona nije lik koji se lako zavoli, naprotiv. Lakše ju je zamrziti negoli zavoljeti. Claudia je hladna, naizgled bezosjećajna, kontradiktorna i antipatična. Ona osuđuje ljude. Vlastitu kćerku smatra dosadnom, bratovu suprugu glupom i misli da jedino s muškarcima može imati intelektualne razgovore.
Međutim, Claudia je nezavisna žena, koja bez problema kroči svijetom muškaraca gradeći karijeru, slobodna je od predrasuda, bira svoje ljubavnike i jednako lako ih otkači. Uprkos hladnoj fasadi, strastvena je i voli. Čak i svoju kćerku, mada joj to priznaje pred samu smrt, tvrdeći da nije najbolja majka.
Kroz svoju priču, Claudia nas upoznaje s tri muškarca koji su obilježili njen život. Bratom Gordonom, jedinim kojeg je smatrala muškarcem dostojnog nje i s kojim je uspoređivala sve druge muškarce, sem onog jednog. Tomom, britanskim oficirom koji ju je oborio s nogu u Egiptu u kratkom periodu. Jedini koji se mogao nositi s Gordonom. Tu je i Jasper, otac njenog jedinog djeteta. Jedini muškarac koji se zadržao u njenom životu, uprkos njenom prijeziru prema njemu.
Kroz njenu historiju se prepliću ljubav, rat, strast i mržnja, porodični odnosi, bol i tuga. Svojom hladnoćom krije bol koju nosi u sebi, neprežaljeni gubitak Toma i njihovog djeteta. Onog kojeg je željela jer je njegovo pa tako shvaćamo njen odnos prema kćerki.
Penelope svoj talenat iskazuje najviše kroz odnos Claudije s ta tri muškarca, gdje se jasno može osjetiti promjena u Claudijinim osjećanjima prema njima i primijetiti slojevi njene ličnosti. Strast i ljubav dok piše o Tomu i kratkotrajnoj aferi, poštovanje dok pripovijeda o Gordonu i odbojnost ka Jasperu. Ne samo u tome, već i u njenoj vještini da sklopi slike svog života, naizgled razbacane kroz vrijeme, nekada i po više decenija, u jednu cjelinu kao što je roman „Mjesečev tigar“. Claudia nije jedna, već mnoštvo njih, kako sama ona kaže, a mjesečev tigar koji gori, ta marka repelenta za komarce iz Penelopinog djetinjstva, savršena je metafora za naše živote.

Author

mirnes.alispahic@gmail.com
Trenutno izgubljen u prijevodu među pješčanim dinama u blizini Rub Al Khalija. Pokušava pisanjem pronaći put natrag.

Lažni proroci (kraj)

11. August 2019.