Svi ljubavnici u noći

Svi ljubavnici u noći, Mieko Kawakami

Fuyuko živi iza zidina svog malenog svijeta. Tamo je niko ne može dotaći, tamo ne dopiru zadirkivanja njenih radnih kolega i kolegica. Tamo su samo ona i odraz žene koji joj se ne sviđa jer je to žena kojom nije htjela postati, ona koja nema kontrole nad svojim životom. Zbog toga Fuyuko bježi u noć i šeta sama ulicama grada pronalazeći utjehu u svjetlosti. Posebno na Badnje veče, njen rođendan. Ima nešto u svjetlima grada što je smiruje, daje nadu.

U pokušaju da promijeni svoj život, Fuyuko daje otkaz i započinje raditi od kuće, ali ona žena u ogledalu je i dalje tu. Ne odlazi. Fuyuko počinje da pije, a onda u njen život, pukim slučajem ulazi Mitsutsuka, srednjovječni profesor fizike. Njihovi razgovori su rijetki, danima, sedmicama, čak i mjesecima razmaknuti jer Fuyuko ne želi tako lako da sruši zid koji je izgradila. Zid je zaštita od prošlosti, onog dana kada je prvi put imala seks. Ujedno i posljednji. Tamo nema osjećaja koji je mogu povrijediti, ali malo pomalo njena brana počinje da puca.

Mitsutsuko postaje erotski san i nakon što se probudi Fuyuko pokušava da probudi osjećaj iz sna. Njena ruka odlazi ka njenom međunožje, ali ona ne zna šta da radi. Samo u snu je žena kojom želi biti, no riječi ne izlaze. Kada se konačno njen zid sruši, dešava se upravo ono čega se bojala. Ono od čega se branila svih tih godina. Ostavljena, Fuyuko pokušava pronaći utočište iza ruševina svojih bedema sve dok se ne pojavi Hijiri, jedina prijateljica koju ima.

Potrebno je dosta vještine i talenta da se napiše roman o samoći kroz prizmu ljubavi i erotike, bez da se ljubavnici niti jednom ne dotaknu, sem u snu, ali Mieko uspijeva u tome. Poetski melanholičan, „Svi ljubavnici u noći“ studija je o usamljenim ljudima koji se samoćom kriju od bola, nesvjesni da uprkos svemu žele nekoga u svom životu, makar to značilo ponovni lom njihovog bića. Jasno je zašto je Haruki Murakami pun riječi hvale za Mieko Kawakami, koju mnogi smatraju njegovim književnim nasljednikom i doista se povremeno čini da se osjeti dosta njegovog utjecaja u njenom pisanju, mada je naposljetku Mieko jedinstvena

Author

mirnes.alispahic@gmail.com
Trenutno izgubljen u prijevodu među pješčanim dinama.

Nebesa, Mieko Kawakami

29. July 2023.

Put, Cormac McCarthy

31. July 2023.