Čekat ćemo voz što nikada doći neće

Uvijek se spušta niz istu niz istu srebrenu nit, tiho poput lopova. Ne propušta tišinu što vlada u noćima boje tvojih očiju. Kao da joj neko šapne da te nema pa mi donese puno naručje tvojih stvari. Stavi mi ih u ruke samo da se sladi izrazom mog lica dok gleda kako me uspomene šamaraju i bacaju na pod.

Ponekad je pokušam nadmudriti i pobjeći joj, ali lukava je. Skrije se u slojevima noći pa dođe kad se svijet ugasi i otpratim posljednju zvijezdu na spavanje. Tada se prikrade. Zgrabi me i ne pušta dok me ne razvali bluz nedostajanja.
Prilazi mi. Sjedim u fotelji i gledam kroz nju. Pokušavam sam sanjati, ali ne ide. Taj san je san za dvoje. Takva je ponuda, ne postoji druga. Cigareta pali već spržena pluća. Led zvecka u čaši. Pruža mi ruku.

„Dođi“, govori pogledom.

Stanica s imenom tvojim

Ne mogu joj se oteti niti odoljeti tom nečujnom zovu što ga samo ja čujem. Kao krilo šatora, razgrće zavjesu sna i povlači me za sobom. Vodi me kroz tkanje noći do perona usred pustoši što se Sadašnjošću zove. Poznat mi je taj voz što stoji i čeka mene. Vodi kroz zemlju sjećanja, prečicom do stanice zvane Bol sa stajanjem na Sjeti.

U ruke mi stavlja kartu u jednom smjeru i ispraća me. Vratit ću se kao i uvijek, kada zrake Sunca zavire ispod zavjese i poškakljaju me po nosu.

Jedini sam putnik u vozu. Sjedim pored prozora dok trenuci prolijeću pored mene. Vrte se u kaleidoskopu mog uma. Prolazim kroz zemlju zvanu Prošlost i posmatram zauvijek izgubljene zrnca pijeska vremena. Poslije Sjete, sve postaje isprano. Ogoljeli kosturi osjećaja se bijele u sivilu. Osjećam se prazno dok ih gledam. Sastrugano iznutra. Kočnice škripe.

Na peronu stojiš s vjetrom u kosi. Ta sjena osmijeha što je nosiš na usnama sva je šminka. Sjaj u očima jedini nakit. Dočekuješ me kao i svake noći kada te nema, na toj stanici s imenom tvojim. I dok se noć topi, čekat ćemo voz koji nikada doći neće, a onda će doći Sunce i istrgnuti me iz sna. Sve do sljedećeg puta. Sljedećeg čekanja.


Photo by Osman Rana on Unsplash

Facebook Comments